Venstre bekender kulør

Kommentar
ons 2. sep - 2015

Som en ægte nyliberal magiker har finansminister Claus Hjort Frederiksen fremtryllet et såkaldt strukturelt underskud i statskassen, først og fremmest med henvisning til at et stigende antal unge er begyndt at studere istedet for at søge ud på arbejdsmarkedet, hvor de vel at mærke ikke har de store udsigter til at finde beskæftigelse. 

Underskuddet er angiveligt så gabende stort, at budgetlovens grænse på 0,5 procent af BNP overskrides. Derfor vil regeringen skære tre milliarder kroner på næste års finanslov for at undgå at komme i konflikt med EUs finanspagt. 

Budgetlovene står regeringen vagt om for enhver pris.

Lige netop dét argument er en lammer for S, SF og Radikale, der selv ihærdigt har brugt enhver anledning til at påpege finanspagtens og budgetlovens betydning. 

Nu er nedskæringsknivene fundet frem i ministerierne, hvor den "nødvendige økonomiske politik" igen trækker et brutalt spor af nedskæringer. Økonomiaftalen med regionerne betyder massefyringer på hospitalerne.  Regeringen vil også fjerne et planlagt løft af landets fødegange. Kommuneaftalen varsler nedskæringer. Der skal skæres på uddannelserne, forlød det i weekenden. I går slap nyheden ud, at finansloven også ville betyde meget store nedskæringer på miljøområdet. 

Vedtagelsen af den nye integrationsydelse, som betyder, at en enlig flygtning med 3 børn skal leve for 45 kroner om dagen per person, har dog ikke noget at gøre med besparelser. De skyldes, at hverken regeringen eller dens støttepartier bekymrer sig om indvandrere eller om Danmark lever op til internationalt anerkendte menneskerettigheder. Jo, der er trængsel i svinestien.

Pyt med valgløfterne. Pyt med patienterne på gangene. Pyt med det stadigt mere elendige arbejdsmiljø i den offentlige sektor og de tusinder af nye fyresedler, der skal udskrives. Pyt med, at fyringer i Skat betyder, at statskassen unddrages 6,2 milliarder kroner.

Men budgetlovene, dem står man vagt om for enhver pris. Og når det så om et par måneder viser sig, at der alligevel var masser af penge til rådighed, så kan regeringen hævde, at der jo er råd til skattelettelser.