FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Syriens vej mod fred

Kommentar
ons 11. jul - 2018

Der har længe været tavshed i de danske medier omkring Syrien. Absurd nok skyldes det, at terroristerne i landet er ved at være nedkæmpet. Ruslands og Irans støtte til den syriske regering har afgjort krigen på landjorden. Den syriske hær rykker frem på alle fronter.

Senest er terroristerne i det sydlige Syrien kollapset. De er nedkæmpet eller har overgivet sig i tusindvis. Mange steder har de efterladt enorme mængder af våben, som afspejler den rundhåndede støtte, disse terrorgrupper har modtaget fra USA og dets allierede.

Det er ikke længe siden, at USA svigtede kurderne i Irak. Det samme vil ske i Syrien.

Folketinget og regeringen har støttet de såkaldte moderate oprørere. Danmark og dets allierede har velvilligt bakket disse organisationer op og endog erklæret, at de var legitime repræsentanter for det syriske folk. Nu er de stort set væk.

De bevæbnede grupper, som har kæmpet for at sønderlemme Syrien og omstyrte landets regering og præsident, har hverken været moderate, demokratiske eller oprørere. Det har i bund og grund været terrorister og lejesoldater, som er udrustet og betalt af USA og dets reaktionære allierede i regionen, herunder Saudi-Arabien, Israel og Tyrkiet. 

Kurderne har længe optrådt som regulært infanteri for USA i Syrien. De er udrustet med amerikanske våben og har velvilligt tilladt, at USA har oprettet en vifte af baser i det nordlige Syrien. Det er ikke længe siden, at USA svigtede kurderne i Irak. Det samme vil ske i Syrien. Det er på høje tid, at kurderne bryder med imperialismen og indgår en politisk aftale med den syriske regering. 

I takt med at den syriske hær har befriet stadigt større dele af landet, er flygtningene begyndt at vende hjem. Den syriske regering garanterer for flygtningenes sikkerhed og appellerer til, at de vender hjem og bidrager til landets genopbygning.

Et land som Cuba har hurtigt tilbudt sin hjælp til flygtningenes tilbagerejse, men EU løfter ikke en finger. De ønsker, at det ødelagte Syrien skal forblive svagt. Man ser åbenbart hellere millioner af syrere i flygtningelejre end et genopbygget, forenet og frit Syrien. Også denne plan vil fejle.