Støt kampen mod Ryanairs løndumping

Udtalelse fra Kommunistisk Parti på Amager
søn 8. mar - 2015

Ryanair får fra 18. marts base i Kastrup Lufthavn. Selskabet nægter at indgå overenskomst med danske fagforeninger. Samme politik har de i alle øvrige lande, hvor Ryanair opererer fra.

Firmaet er berygtet for at spise sine ansatte af med lønninger helt ned til 7500 kroner om måneden – samtidig er de ikke sikret løn under ferie og sygdom, og der er ingen faste arbejdstider. Der er eksempler på ansatte, som bliver afkrævet et gebyr på 1500 kroner, hvis de siger op, og som i det første års ansættelse skal betale 200 kroner om måneden for leje af deres uniform. 

Det er den slags forhold, som dansk fagbevægelse nægter at acceptere på dansk grund. Derfor er der varslet konflikt mod Ryanair fra slutningen af marts. Konflikten fortjener al mulig støtte.

Samtidig med at Ryanair behandler sine ansatte som skidt, tjener virksomheden styrtende med penge. I november sidste år fremlagde Ryanair et halvårsregnskab med et overskud på knap seks milliarder kroner. 

Med sine lave flypriser, som blandt andet skyldes de lave lønudgifter, er Ryanair med til at presse alle andre flyselskaber til at sænke lønninger og forringe forholdene for deres ansatte. Det er en nedadgående spiral, som fortsætter, indtil nogen stopper den. 

Vedtaget på årsmøde i Kommunistisk Parti Amager den 7. marts 2015