FOTO: Aage Christensen
1 af 1

På vej mod næste krise

Kommentar
ons 4. jul - 2018

Spørgsmålet om flygtninge og immigranter er et af de mest sejlivede problemer i Europa i dag. EU har vist sig ude af stand til at præsentere grundlæggende løsninger. 

Dublinkonventionen gør reelt flygtningene til et anliggende for landene ved Middelhavet, fordi det er her, at flygtningestrømmene søger ind i Europa. Efter sidste uges EU-topmøde er der fortsat ingen udsigt til, at denne konvention kommer til at fungere.

De flygtningelejre, EU opretter, er for dem, storkapitalen ikke har brug for.

I Tyskland var kansler Merkel tæt på at falde på grund af interne uenigheder i regeringen om håndteringen af flygtningespørgsmålet.

EU's ydre grænser sikres med stadigt større militærstyrker. Landene i det nordlige Afrika og Tyrkiet betales med milliarder for at stoppe flugten over Middelhavet. Ideen om regulære fangelejre – eventuelt bevogtet af EU-militær – til at opsamle menneskestrømmene finder støtter i regering efter regering. Lars Løkke og kompagni anbefaler opsamlingslejre så langt væk som muligt fra Danmark.

Europas befolkning bliver stadig ældre. Storkapitalen vil ikke afskrive sig muligheden for billig, uddannet, uorganiseret arbejdskraft, som er villig til hvad som helst. Det har i høj grad været Merkels drivkraft. De flygtningelejre, Tyskland nu vil oprette, er for de flygtninge, storkapitalen ikke har brug for. Konventioner og menneskerettigheder vender magthaverne ryggen.

Løsningen er hverken at påtvinge noget land en kvoteordning eller opbygge gigantiske lejre, hvor desperate og fattige mennesker kan rådne op. 

EU's brutale nedskæringspolitik har skabt usikkerhed og frygt for morgendagen. Højreekstremister og fascister over hele EU vil skabe fremmedhad og racisme. De vil forhindre udviklingen af den nødvendige solidaritet og kamp mellem arbejderklassen og ofrene for imperialismens hærgen. 

De største flygtningestrømme i nyere tid er skabt af imperialismens krige, af imperialismens rovdrift på mennesker og natur, herunder den menneskeskabte klima- og miljøkrise. Den eneste holdbare løsning er at opbygge den fælles kamp mod imperialismen, som truer menneskehedens fremtid.