1 af 1

Normaliser forholdet til Cuba

Kommentar
ons 15. apr - 2015

I de sidste 25 år har skiftende danske regeringer gjort vores land til en af USA's nærmeste allierede. I tykt og tyndt har de støttet USA's krige i Jugoslavien, Irak, Afghanistan, Libyen og givet en stadig mere ukritisk støtte til opbygningen af NATO .

De meget nære bånd til USA har også haft endog meget negative konsekvenser for forholdet mellem Danmark og Cuba. Efter den cubanske revolution og især i 70'erne og 80'erne var der en rivende udvikling mellem landene.  

Det er på høje tid at Danmark rykker sig fri af USA's imperialistiske politik overfor Cuba og normaliserer forholdet mellem vore to lande.

Men siden da har de danske regeringer holdt de politiske og økonomiske forbindelser mellem vore lande på et niveau, så de ikke på nogen måde udfordrer USA ulovlige blokade mod Cuba.  Det sidste danske ministerbesøg i Cuba var da daværende udenrigsminister K.B. Andersen besøgte landet i 1977. Og det er ikke cubanske indbydelser, som det er skortet på. Cuba har en ambassade i Danmark. Danmark har en konsul i Cuba.

Cuba har derimod aktivt arbejdet for at styrke forbindelserne med Danmark. Daværende præsident Fidel Castro var her i 1995. Cuba har to gange haft en udenrigsminister på besøg i Danmark.

Præsident Obama har officielt erkendt, at den amerikanske politik overfor Cuba har været forkert. Forhandlingerne om et sporskifte er i gang. Hidtil desværre uden mange konkrete resultater. Det er på høje tid, at Danmark rykker sig fri af USA's imperialistiske politik overfor Cuba og normaliserer forholdet mellem vore to lande.

På trods af at det officielle Danmark og dansk storkapital har nedfrosset forbindelserne til et lavpunkt, er den mellemfolkelige solidaritet stærk, gennem solidaritetsarbejdet og turisme som har gjort tusinder og atter tusinder af danskere til venner af den cubanske revolution.

I næste uge kommer Fernando Gonzáles til Danmark. Han har siddet 16 år i fængsel i USA, alene fordi han har arbejdet for at forhindre terrorangreb imod Cuba. Hans besøg er en konkret anledning til at rejse kravet om en normalisering af de officielle forbindelser mellem vore to lande.