Movia på knæ for Israel

Kommentar
man 4. maj - 2015

"Vores samvittighed er ren! Vi hverken køber produkter fra israelske bosættelser eller investerer i bosætterindustrien."

Det er det enkle budskab på en stribe busreklamer, som Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings står bag.

Men kampagnen var næppe startet, før sagen begyndte at rulle. Og de seneste dage har den udviklet sig til en yderst bemærkelsesværdig sag om ytringsfrihed.

Busselskabet Movias bestyrelse mener nemlig, at med en kritik af bosætterne, så er grænsen for ytringsfrihed ikke bare nået, men langt overskredet. De har derfor besluttet at stoppe reklamerne.  

Movias bestyrelse tillod,  at Venstre lagde Danmarks kontanthjælpsmodtagere for had i en storstilet reklamekampagne

Bestyrelsen i Movia er politisk valgt og repræsenterer Region Hovedstaden og Region Sjælland og de 45 kommuner i regionerne.

Efter en klage fra den israelske ambassade og "op mod 100 enkeltpersoner" - blandt andet medlemmer af Dansk Zionistforbund - besluttede otte ud af ni bestyrelsesmedlemmer at stoppe reklamekampagnen. Ifølge bestyrelsen i Movia fordi reklamerne virker "unødigt stødende".  

Det er et bemærkelsesværdigt argument. De eneste, der kan blive stødt af en sådan busreklame, er formodentligt tilhængere af Israels ulovlige besættelser i Palæstina.

Opfordringen til at boykotte bosætternes varer og virksomheder er officiel FN-politik, som i øvrigt støttes af Danmark. Det har intet som helst at gøre med antisemitisme, som Movia forsøger at dække sig ind under. Ligeledes virker en henvisning til, at Movia har et generelt forbud mod "religiøse reklamer" som skudt helt forbi. Der er intet religiøst budskab i venskabsforeningens annonce. 

Derimod er der et meget klart politisk budskab i beslutningen fra Movias bestyrelse, som pakkes ind i et tykt lag dobbeltmoral. Bestyrelsen greb for eksempel ikke ind, da Venstre lagde Danmarks kontanthjælpsmodtagere for had i en storstilet reklamekampagne, som også omfattede Movias busser.

Det skyldes tydeligvis, at de krænkede kontanthjælpsmodtagerne ikke har forbindelser på den israelske ambassade.