FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Manipuleret historieskrivning

Kommentar
ons 30. nov - 2016

Med den nu afgåede udenrigsminister Kristian Jensen i spidsen benyttede det officielle Danmark og de førende medier her i landet Fidel Castros død til at tilsvine socialismen i Cuba og Fidel Castro selv.  

DR kaldte i sine indslag Fidel Castro for diktator og havde en særlig iscenesættelse af indslagene lige efter hans død med direkte reportager fra eksilcubanernes jubelfest i Miami. Dagbladene  og de øvrige medier istemte den samme ensidige melodi.

I det nyliberale medieunivers findes der ikke grundlæggende menneskerettigheder uden privat ejendomsret til produktionsmidlerne og medierne.

Cuba bliver igen og igen beskrevet som et samfund, hvor fængslerne er fyldt med politiske modstandere, og befolkningen er frataget elementære frihedsrettigheder. I det nyliberale medieunivers findes der ikke grundlæggende menneskerettigheder uden privat ejendomsret til produktionsmidlerne og medierne.

Der findes ikke et paradis på jorden. Heller ikke Cuba er fejlfrit. Men den cubanske revolution sikrede befolkningen et udbygget velfærdssamfund. Den erstattede analfabetisme med gratis uddannelse. Den skabte et af klodens bedste sundhedsvæsner og sikrede befolkningen en høj levealder. 

Cuba var og er stadig et lille og fattigt land. Men dets udenrigspolitik er både generøs og human. Det socialistiske Cuba deler, hvad det har, især med broderfolk i Latinamerika. 80.000 unge fra især Latinamerika og Afrika har fået en gratis lægeuddannelse i Cuba. Millioner af fattige fra andre lande har fået gratis øjenoperationer eller lært at læse og skrive.  

De borgerlige mediers ensidige historieskrivning vil gøre Fidel Castro til diktator og socialismen til et diktatur. Ingen af de borgerlige medier har bare tilnærmelsesvist forsøgt at beskrive USA's forbrydelser mod det cubanske folk. De fortier, hvordan det cubanske demokrati faktisk fungerer og sikrer, at befolkningen tages med på råd om alle afgørende samfundsmæssige spørgsmål.

Midt i sorgen ser cubanerne også fremad. De er klar til at fortsætte udviklingen af deres land, som – inspireret af Fidel Castros ideer – har kurs mod mere socialisme og en stærkere folkemagt.