FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Mad og profit

Problemstillinger med madspild, fødevaresikkerhed og maddiversitet kan ikke reduceres til at være et spørgsmål om gastronomi, madvaner og oplysningsarbejde, som regeringen gør op til det tredje topmøde om mad.
ons 15. aug - 2018

Madspild, fødevaresikkerhed, bæredygtig gastronomi og madvaner vil om kort tid komme i centrum, når den danske regering for tredje år i træk holder topmøde om mad.

Så længe, der er profit i det, bugner kølediskene med billig mad af ringe kvalitet.

”World Food Summit – Better Food for More People” løber af stablen 30. og 31. august, og i tiden deromkring suppleres der med den internationale fødevareudstilling "Bite Copenhagen" og madfestivalen "Copenhagen Cooking & Food Festival".

Det vil nok ikke komme til at skorte på besnærende og umiddelbart overbevisende udtalelser om for eksempel nødvendigheden af at bekæmpe madspild. Ifølge regeringen er omfanget af madspild nu så grotesk på globalt plan, at et afgrødeareal på størrelse med Kina bliver smidt ud hvert år.

GASTRONOMI

Hovedsloganet er ”Bedre mad til flere mennesker”, og det skal især sikres gennem – gastronomi. Regeringen har simpelthen den ide, at ”gastronomiens fulde potentiale skal udløses”, hvis verdens fødevareproblemer skal løses.

Derfor satses der på at komme med nye bud på fremtidens bæredygtige gastronomitendenser. Både danske og udenlandske virksomheders innovative og kreative løsninger vil blive præsenteret, som det hedder.

Og så skal vi – altså vi der ikke har råd til den finere gastronomi i hverdagen – i øvrigt ændre vaner og tankegange. Information om mad og fødevaresystemer skal være med til at skabe en bredere forståelse af, hvordan mad kan bidrage til en mere sund og bæredygtig livsstil. 

Af materialet til konferencen fremgår det også, at regeringen er bekymret for ”en stigende standardisering” af fødevarekulturen på globalt plan.

Ser man på listen af deltagere rummer den direktører, driftige gastronomer og restauratører, repræsentanter fra store firmaer som Arla og Google, regeringsrepræsentanter og ambassadører fra flere lande.

”Folk har tabt forbindelsen til maden”, sagde daværende fødevareminister Esben Lunde Larsen, da topmødet løb af stablen sidste år. Men hovedproblemet er næppe fremmedgørelse over for mad og sunde madvaner. Ligesom holdningspåvirkning og pædagogik næppe rækker alene, når det kommer til at bekæmpe fødevareproblemer, madspild og sikre bedre mad.

MONOPOLISERING

Fødevaresektoren er en af de sektorer, hvor kapitalen er enormt monopoliseret og koncentreret, både herhjemme og globalt. Arla Foods og Danish Crown er begge på top ti-listen over de største koncerner i Danmark målt efter omsætning. På verdensplan er Monsanto skræmmende dominerende. I EU er fødevarelobbyister særdeles aktive – og deres dagsorden er ikke specielt bæredygtig.

Problemstillinger som madspild, fødevaresikkerhed og maddiversitet kan ikke reduceres til kun at være et spørgsmål om gastronomi, madvaner og et velmenende oplysningsarbejde om en sund og bæredygtig livsstil.

Så længe, der er profit i det, bugner kølediskene i Danmark og andre lande med billig mad og fødevarer af ringe kvalitet. De smager ikke meget af gastronomi og bæredygtighed – men de er billige og dermed tilgængelige, når pengepungen er slunken, og der må kæmpes for at have nok til dagen og vejen.

Nye kogebøger er ikke nok til at ændre på den situation!