FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Kommunister klar med fem krav til hjælpepakke mod corona-fattigdom

Kommunistisk Parti har netop offentliggjort fem krav til en corona-hjælpepakke for fattige som skal gøre op med det partiet kalder corona-fattigdom.
man 19. apr - 2021

– Uligheden i det danske samfund er vokset under pandemien. Nogle klarer sig godt – andre klarer sig slet ikke. Med vores fem krav vil vi sætte sundhed over profit, hensyn til mennesker over økonomiske interesser, forklarer partiets formand Lotte Rørtoft-Madsen.

Hun henviser til at ca. 250.000 mennesker i Danmark lever under den fattigdomsgrænse, som Danmarks Statistik bruger til afrapportering til FN om fattigdom. Mange af dem har fået det værre under coronapandemien.

– Der er brug for en genopretningspakke, der her og nu kan modvirke corona-restriktionernes negative sociale konsekvenser, siger Lotte Rørtoft-Madsen.

Og der er råd til det, mener partiformanden, som peger på at statens formue er vokset betragteligt i 2020.

– Underskuddet på de offentlige finanser blev langt mindre end ventet og ude i kommunerne ligger der ubrugte midler fra sidste år, som kan bruges i år, hvis kommunerne fritages for budgetloven. Og så er vi ikke engang begyndt at tale om, at der kan hentes ekstra penge, f.eks. i virksomheder der holder til i skattely, siger Lotte Rørtoft-Madsen og fortsætter:

– Kontanthjælpen er det nederste sikkerhedsnet og dermed afgørende for at beskytte mennesker mod fattigdom. Derfor mener vi i Kommunistisk Parti helt overordnet, at fattigdomsydelserne – kontanthjælpsloft, 225-timers-regel, integrationsydelse (nu selvforsørgelse- og hjemsendelsesydelse) og uddannelseshjælp – skal afskaffes. Alle skal sikres et trygt livsgrundlag.

De nuværende regler for flexjob, førtidspension og sygedagpenge vil partiet også ændre grundlæggende, så der gøres op med hvad partiet betegner som “langtrukne og uværdige ressourceforløb”.

– Vil vil et samfund, hvor alle sikres retssikkerhed og mødes med respekt, slutter Lotte Rørtoft-Madsen.

Kommunistisk Partis fem krav til en corona-hjælpepakke for fattige:

#1:

  • Bevilg en ekstra-check på 1000 kr. til mennesker på overførselsindkomst, børn såvel som voksne.

  • Opret en statslig finansieret pulje, så udsatte og fattige familier får mulighed for at komme på sommerferie i år.

Fordi:

Mange danskere har her i foråret mulighed for at hæve deres indefrosne feriepenge. Men det kan de fattigste i landet ikke. De har også svært ved at få råd til at holde ferie.

#2:

  • Forlæng suspensionen af 225 timers reglen året ud.

  • De mennesker, der er ramt af 225 timers reglen, skal tilbage på fuld ydelse.

Fordi:

225 timers-reglen er en tikkende bombe under manges økonomi. Den betyder, at modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse skal have mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde om året for at bevare retten til fuld ydelse. På grund af corona er kravet suspenderet frem til 31. april i år.

#3:

  • Indfør et medicin-frikort så mennesker på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse kan få gratis medicin.

  • Prioritér og finansiér en social indsats så flere af de mest udsatte borgere får mulighed for at benytte det sociale frikort.

Fordi:

Fattige familier har svært ved at klare de helt basale udgifter til mad og medicin.

#4:

  • Ekstra ressourcer til foreninger og organisationer der arbejder med mennesker med

handicap, hjemløse, ensomme ældre, voldsramte kvinder og andre udsatte grupper.

Fordi:

I forhold til sårbare og udsatte mennesker og familier er der brug for et omfattende socialt

reparationsarbejde og hjælp til at bringe det enkelte menneske og den enkelte familie på ret køl igen. Mange er kørt helt i bund økonomisk og i forhold til menneskelige ressourcer.

# 5:

  • Afsæt penge til at behandle et formodet efterslæb i behandlingen af psykiske lidelser og ensomhed som følge af nedlukningen.

  • Iværksæt særlige tiltag og opsøgende arbejde i forhold til ikke-digitaliserede borgere, som kun nås med fysiske tilbud, så sygdom kan opspores

Fordi:

Corona-pandemien har gjort det meget tydeligt, at der er stor ulighed i sundhed, såvel fysisk som psykisk. Der er brug for en ekstraordinær indsats.

For yderligere information og kommentarer kontakt Lotte Rørtoft-Madsen, formand for Kommunistisk Parti, på telefon: 20870840