1 af 1

Grækere rejste hjem med 75.000 til strejkekassen

Kontant solidaritet på faglige og politiske møder i Aalborg, Aarhus og København gav pote: Der klinger nu 75.000 støttekroner ind til de strejkende græske stålarbejdere og deres familier.
lør 31. mar - 2012

Der blev hverken sparet på støttekroner eller store ord, da de to græske arbejdere Giorgis Sifonios og Hristos Katsiotis torsdag aften sluttede deres besøg i Danmark af i 3F LPSF i Københavns Nordvestkvarter.

– I er den forreste forsvarslinje imod kapitalens angreb på arbejderklassen! Derfor har vi samlet 3000 kroner ind til jeres fortsatte kamp ude i vores klub, sagde Laurits Lillelund fra Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes lærlingeklub i København, da han overrakte et seddelbundt til en tydeligt rørt Giorgis Sifonios.

Sifonios er formand for de græske stålarbejdere, der har strejket i over 150 dage på stålværket Elliniki Halivurjia uden for Athen.

Han var sammen med Hristos Katsiotis inviteret til Danmark af Kommunistisk Parti for at fortælle om de græske stålarbejderes kamp og mødes med fagforeninger i Aalborg, Aarhus og Danmark.

Onsdag aften var der møde i Aalborg og Aarhus, og torsdag aften trak et offentligt møde med de to omkring 100 mennesker til 3F LPSF i Københavns Nordvestkvarter.

De to grækere repræsenterer også den faglige front PAME, der alene i år har mobiliseret seks generalstrejker mod de EU-dikterede nedskæringer i Grækenland.

Siden Giorgis Sifonios og Hristos Katsiotis kom til Danmark i onsdags er det strømmet ind med støtte til de strejkende arbejdere og deres familier.

Det er især de faglige klubber og lokale fagforeninger, som grækerne har mødtes med i Aalborg, Aarhus i København, men også indsamlinger på offentlige møder, der har skæppet i kassen.

LÆS REPORTAGE: "Vi hører ellers altid, at grækerne er dovne"

Det betyder at de to græske gæster i går kunne rejse hjem med med 75.000 kroner i bagagen. Penge der vil blive overrakt de strejkende arbejdere på stålværket Elliniki Halivurjia.

– I Grækenland får man ikke strejkeunderstøttelse. Derfor vil pengene blive brugt til mad til de strejkende og deres familier, men også til at familierne kan betale deres regninger og husleje, siger Giorgis Sifonios.

På mødet i København overrakte folketingsmedlem Nikolaj Villumsen ikke mindre end 25.000 kroner fra Enhedslisten til de græske stålarbejderes kamp.

– For os i Enhedslisten er stålarbejdernes kamp også vores kamp. I har taget kampen op. Derfor må vi ikke svigte jer. Kun ved at stå sammen, kan vi overvinde det angreb, der er imod den europæiske arbejderklasse, sagde  han, og lovede, at Enhedslisten vil bakke op om den støttekommité for de strejkende stålarbejdere, der nu bliver stiftet.

Grækerne var inviteret til Danmark af Kommunistisk Parti, der også har taget initiativ til den nye støttekommité.