1 af 1

Et politisk kasseeftersyn

Kommentar
ons 26. aug - 2015

Regeringen har lavet et kasseeftersyn på de offentlige finanser. Som man kunne forvente, har finansminister Claus Hjort Frederiksen straks ringet med alarmklokkerne. 

Under valgkampen afblæste den daværende regering den økonomiske krise i Danmark, og de borgerlige partier nikkede samstemmende. Under valgkampen kappedes man om at love velfærd. Efter at Venstre er rykket ind i regeringskontorerne, lyder en noget anden melodi.

Finansministeren varsler årlige besparelser på tre milliarder kroner, men lover at gennemføre skattelettelser. Regeringen truer med et offentligt anlægsstop, men vil gennemføre den såkaldte bolig-job-ordning, som koster over en milliard, men kun skaber få arbejdspladser. 

Det såkaldte kasseeftersyn er på ingen måde en objektiv størrelse. Det er elastik solgt i metermål. 

Det såkaldte kasseeftersyn er på ingen måde en objektiv størrelse. Det er elastik solgt i metermål. En opgørelse, som LO har været med til at lave, viser, at skiftende regeringer - i de seneste fem år - har skønnet ikke mindre end 250 milliarder forkert i sine prognoser. Om nogle måneder, når valgløfterne er blevet udskudt til en usikker fremtid, og finansloven er vedtaget, vil regeringen formodentligt fremlægge nye og mere optimistiske skøn.

Lige nu appellerer man til alle EU-partiernes ansvarlighed, så de offentlige finanser holder sig inden for de rammer, som udstikkes af EU-finanspagt og budgetlov. I første omgang var det økonomiaftalen med regionerne, som blev skåret efter den læst, med nye fyringsrunder til følge. Forude venter forhandlingerne om blandt andet dagpenge, kontanthjælp og flygtninge. 

Tavsheden fra store dele af fagtoppen varsler ilde. Mette Frederiksens udmelding om, at hun vil fortsætte Socialdemokraternes økonomiske kurs og ikke udnytte mulighederne for at skabe alternative flertal udenom regeringen, er formodentlig også modtaget med stor tilfredshed i regeringen.

Et kursskifte i Danmark kommer ikke af sig selv. Det er noget, der skal kæmpes for på arbejdspladserne og gennem den aktive del af fagbevægelsen. Nye initiativer efterlyses.