FOTO: Aage Christensen
1 af 1

En fair pensionsalder

Kommentar
tir 23. maj - 2017

Regeringen har trukket sit forslag om højere pensionsalder. Den nyhed bliver modtaget med stor tilfredshed af LO's medlemmer, som i stigende omfang frygter at blive presset ud af arbejdsmarkedet, før de når pensionsalderen. 

Der er god grund til at rose 3F for den flotte kampagne, fagforbundet har ført. Med langt over 200.000 indsamlede underskrifter, blev det den hidtil største underskriftindsamling i Danmark. Underskrifterne har synliggjort modstanden på landets arbejdspladser imod regeringens planer og har i høj grad været med til at forhindre, at regeringen har kunnet presse en forhøjelse af pensionsalderen igennem Folketinget.

Danmark er på vej mod den højeste pensionsalder i Europa

Men spørgsmålet står stadig tilbage. Hvad er en fair pensionsalder? For pensionsalderen i Danmark ligger på ingen måde fast.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nemlig kun afvist at FREMRYKKE en højere pensionsalder. Begge partier støtter velfærdsforliget fra 2006 og tilbagetrækningsreformen fra 2011, hvor de har bundet sig til at hæve pensionsalderen i takt med, at levealderen stiger. 

I 2020 betyder det, at pensionsalderen skal hæves til 69 år og herefter justeres op hvert 5. år. Unge der i dag træder ind på arbejdsmarkedet kan se frem til, at de skal arbejde, til de bliver 74 år - hvis de ellers lever så længe.

Presset på pensionsalderen må ses i direkte sammenhæng med ødelæggelsen af efterlønsordningen og forringelser af alt fra førtidspension til dagpengelovgivningen.

Pensionsalderen er i høj grad et klassespørgsmål. Arbejderklassen - og især arbejdere med hårdt og nedslidende arbejde - har betalt dyrt for at finansere skattelettelserne til de bedst økonomisk stillede. Nedslidning tvinger i dag hvert fjerde medlem af 3F til at forlade arbejdsmarkedet, allerede inden de bliver 60 år.

Kampen mod den stigende pensionsalder må fastholdes. Det er en fælles udfordring for en samlet fagbevægelse at skabe aktiviteter, der kan presse Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at opsige de tidligere indgåede aftaler, som vil give Danmark den højeste pensionsalder i Europa. 3F's kampagne er et rigtigt godt afsæt.