Dobbeltspil om sundhed

Kommentar
ons 22. apr - 2015

De borgerlige partier er gået sammen om seks såkaldte sundhedsløfter. De varsler en ny kræftplan, sådan som regeringen allerede har gjort det, og lover at ventelistegarantien skal udbredes til psykiatrien. Men det virkelige budskab er, at partierne ønsker at skabe et boom for privathospitalerne.

 Partierne fører valgkamp og præsenterer deres løfter.  Imens føres sparekniven på hospital efter hospital. 

Det har altid været Lars Løkke Rasmussens mærkesag at fremme privathospitalerne, som havde deres storhedstid under den tidligere regering. Med et løfte om 30-dages behandlingsgaranti og et frit sygehusvalg, også i udredningsfasen, understreger de borgerlige partiets fælles udspil, at det igen er privathospitalernes interesser, som sættes i centrum.

Tidligere har både de Konservative og Liberal Alliance rejst krav om øget brugerbetaling i sundhedsektoren – herunder betaling for at gå til familielægen. Nu er disse krav lagt på is for en tid, men langt fra opgivet. Lars Løkke og hans partnere kæmper energisk for at skabe indtryk af, at vejen til et sundhedsløft går gennem en udbygning af privathospitalerne. Virkeligheden er, at det vil øge uligheden i sundhed endnu mere.

Der er en konkret og målbar forskel mellem regeringen og oppositionen på sundhedspolitikken, især når det gælder privathospitalerne. Men når det gælder den grundlæggende finansiering af hele området, er der til gengæld enighed. Regionerne lider under de gentagne krav om nedskæringer og det opskruede tempo for læger og plejepersonale. 

EU's finanspagt, som støttes af både regeringen og oppositionen, har haft meget vidtgående konsekvenser for sundhedssektoren i Danmark. De økonomiske aftaler mellem regeringen og regionerne har ført til massefyringer på landets hospitaler igen i år.

Imens partierne fører valgkamp og præsenterer deres løfter, føres sparekniven fra hospital til hospital og velkvalificeret plejepersonale stiller op bagerst i arbejdsløshedskøen.

Som altid er både regeringen og oppositionen enige om ikke at nævne konsekvenserne af den danske tilslutning til EU's finanspagt med et eneste ord.