FOTO: Tobias Stidsen
1 af 1

Bødlerne i Riyadh

Kommentar
fre 26. okt - 2018

Det burde ikke komme som en overraskelse, at saudiarabiske magthavere har stået bag den brutale likvidering af Jamal Khashoggi. Det overraskende er, at hans mordere er blevet afsløret. Hele sagen afspejler imperialismens kyniske kamp om kontrollen over Mellemøsten.

Saudi-Arabiens magtelite er brutal og hensynsløs og har en endeløs række af menneskeliv på samvittigheden. I perioder foregår der offentlige henrettelser i landet hver anden dag. Saudiarabiske jagerfly slagter hver uge hundredevis af civile i nabolandet Yemen – med våben købt af USA og EU-landene. I Syrien er der stadig tusinder af terrorister, som er købt og udrustet af morderne fra Riyadh. 

Magthaverne i Riyadh har ingen grund til at frygte Trumps reaktioner.

Saudi-Arabien og dets kronprins Mohammed bin Salman er nøglebrikker i USA's og Israels omfattende og blodige magtspil og strategiske planer for at splitte, ødelægge og opdele enhver stat, der nægter at bøje sig i støvet. Efter krigene i Irak, Libyen og Syrien har USA og Israel brug for Saudi-Arabien i opgøret med Iran.

Tyrkiets præsident Erdogan bruger sagen til at styrke sin egen rolle og presse både USA og Saudi-Arabien til indrømmelser.

USA koordinerer systematisk med magthaverne i Riyadh, vel vidende at landet er hovedsponsor for international terrorisme. Præsident Trumps første rejse til udlandet gik til Riyadh. Det afspejler både Saudi-Arabiens betydning for USA og landets indflydelse i Washington.

De ufattelige olieindtægter har muliggjort, at bødlerne i Saudi-Arabien har kunnet udvikle sig til verdens største våbenimportør. Ifølge Trump har Saudi-Arabiens ordrer i USA skabt én million arbejdspladser, og petrodollarens skæbne afhænger af USA's aftaler med Saudi-Arabien.

Trumps sanktioner mod Irans olieeksport træder i kraft den 4. november. USA er afhængig af, at Saudi-Arabien skruer op for oliehanerne for at erstatte den iranske olie.

Magthaverne i Riyadh har ingen grund til at frygte Trumps reaktioner, og de kan kun have et hånligt skuldertræk til overs for den ynkelige optræden fra den danske udenrigsminister i denne sag.