FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Ansvaret for hvidvask må placeres

Kommentar
tor 7. sep - 2017

Så er den gal igen hos Danske Bank. Berlingske har afsløret, at Danmarks største bank – gennem sin filial i Estland – har hvidvasket 18 milliarder kroner i årene 2012 til 2014. Det er den hidtil største skandale af sin art.

Denne gang er det styret i Aserbajdsjan, som har ladet millionerne rulle til en bred vifte af højtstående embedsmænd, journalister og politikere i en række lande, blandt andet som betaling for positiv omtale. Der er ligeledes overført store beløb til forskellige skattely.

Samlet set er der tale om ikke mindre end 16.000 transaktioner. Det er en åbenlys omgåelse af lovgivningen om hvidvask. Det er endnu en sag om korruption.

 Hvor meget mere skjuler der sig i den danske bankverden?

Ved tidligere afsløringer af lignende sager har de involverede banker lovet bod og bedring. Det skete også, da Danske Bank og Nordea blev afsløret i hvidvaskning af milliarder af kroner tidligere på året.

Storbankerne har et alenlangt synderegister, hvor man har hjulpet overklassen med milliardoverførsler til skattely for at undgå skattebetaling i Danmark.

Sagen viser igen med al tydelighed, at Danske Bank ikke aktivt arbejder for at afdække de kriminelle forhold, som banken har bidraget til. Tværtimod. Endnu engang er det et stort datalæk og en række medier, som bringer en stinkende sag frem i offentlighedens søgelys. Hvor meget mere skjuler der sig i den danske bankverden?

Hidtil er ingen af storbankerne blevet straffet. Ingen direktioner er stillet til juridisk ansvar for deres åbenlyse kriminelle og samfundsskadelige virksomhed, som koster samfundet store summer.  

Det er en bemærkelsesværdig situation, når man husker på, at Danmark igen er begyndt at kaste tiggere i fængsel.

Det halter i betydelig grad med kontrollen med bankerne, præcist som vi har set det i Skat. Antallet af anmeldelser er blevet tredoblet på bare fire år, men der er ikke ansat mere personale i bagmandspolitiet til at efterforske sagerne.  

Selv om politikerne har strammet lovgivningen, kniber det i virkelighedens verden med konsekvenserne. Ansvaret for hvidvask må placeres. Beklagelser er ikke nok.